Pages

Friday, July 22, 2011

Food in Kuala Lumpur : Sarapan di Kg. Baru, Nasi Lemak + Roti Canai

Nasi Lemak + sambal + telur + kangkung rebus + ikan bilis
Kg. Baru letaknya di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Satu-satunya kampung yg masih wujud di tengah kota. Walaupun begitu, disitulah terdapatnya beberapa kedai & gerai yg cukup menarik utk dikunjung.

Terdapat satu gerai yg merupakan tempat paling best utk sarapan di Kuala Lumpur. Nasi lemak merupakan antara yg paling ‘famous’ & ’top’ kat sini. Sambal dia memang ‘marvelous’ dicampur dgn ikan bilis, sayur kangkung & telur goreng/ rebus. Kesedapannya terletak pada sambalnya yg pedas + manis.

Kita jugak sebenarnya boleh utk tambah lauk lain tetapi seperti biasa cek selalunya ’keep it simple’ & basic. 

Roti Canai empuk & panas

Roti canai pun boleh tahan. Dicampur pulak dgn kuah kari ayam. Selalunya cek akan pilih kaki ayam sebab dagingnya yg lembut. Memang sedap. Kedai ni selalunya bukak di hari bekerja kecuali hari Isnin. Tidak dapat dipastikan bukak ke tidak pada hujung minggu.

Kari Kaki Ayam = Pencicah
Suasana tempat makan
Tempat/ Lokasi :- Berhadapan dgn Bank Pembangunan & DBKL

Suasana :- Agak penuh dgn pelanggan & layan diri.3/5

Harga :- Murah & sedap 5/5







Tips :- Parking dibahu jalan. Tapi paling senang parkinglah di belakang kedai tersebut. Kena masuk ke lorong menghala ke belakang gerai.

’cek’ – panggilan utk saya dalam bahasa utara.

No comments:

Post a Comment